Han ger hårdrocken ett eget ansikte

I eftermiddag dundrar Sweden rock igång i Blekinge – med Judas Priest, Helloween, Europe och andra storheter inför extatiska fans. I en röd trälänga i fridfulla Viken sitter Kristian Wåhlin och förstärker heavy metalstjärnornas image. Det är tungt, som ett Monster Magnet-riff eller ett bombastiskt trumsolo av Lars Ulrich i Metallica.
2004-06-10 11:25

BH_KristianWahlin_3.jpg

FÄRGGLATT MOTIV. Cd-omslaget till Lake of tears "The Neonai" i fullformat, och skaparen själv.

Foto: BARBRO HALLIN

BH_KristianWahlin_2.jpg

Målarens ansikte. Kristian Wåhlin skapar tidlösa motiv. "Allt från death metal till melodiös hårdrock – oftast är det skivbolagen som beställer, ibland banden ."

BH_KristianWahlin_1.jpg

ETT GALET SKRI. "Tidlösa teman – traditionellt liv och död", säger Kristian Wåhlin och fullbordar ett Shattrd-omslag.

BH_KristianWahlin_9.jpg

Gravewarm, "Engraved in black".

 

 

 

 

Han har lagt en lieman i halloweenmask till handlingarna och jobbar med vansinnet personifierat i blå ton. Bilden på ritbordet får Edvard Munchs "Skriet" att framstå som ett stycke glättig konst. Två krampaktiga nävar och ett förvridet ansikte som vrålar desperation och smärta.
 – Det är jag själv, säger Kristian Wåhlin och skrattar.
 – Jag stod modell och min svåger fotograferade.
 Sedan erkänner han:
 – Det kändes lite konstigt och jag har fått förstärka uttrycken med mina verktyg.
 Resultatet har blivit otäckt bra, kan man säga, och snart ligger Shattereds debut-cd på diskarna. Tänk då på att den galna nunan som skriker mot skivbutikens kunder är ett självporträtt som förfinats i pittoreska Viken.
 – Vissa symboler återkommer men de behöver inte ha någon djupare mening. Och de flesta inom hårdrocken är faktiskt bra och trevliga människor, även om de ser helt vilda ut både på och utanför scenen.
 
 Men mystik finns förstås i mängder. Speciellt inom döds- och svartmetallen.
 Demoner, dödskallar och drakar formas hos Kristian Wåhlin på Skepparegatan. Tänk att så mycket konstigheter kan födas i en rödmålad träkåk. Här knixar gränderna sig fram mellan korsvirke, halmtak och skvallerspeglar och havsvinden bjuder på doft av tång.
 – Det finns andra som sitter hemma vid datorerna och skapar video- och cd-omslag, men jag är nog ganska ensam i landet att måla för hand och sedan mitten av 90-talet lever jag på det. Totalt har jag producerat 130 eller kanske 140 och de tar i snitt tre veckor att göra. Ofta blir det att man jobbar i etapper. För tillfället är jag inne i en intensiv period med 14 timmar per dag eller något liknande, berättar han på omisskännlig göteborgska.
 
 – Jag gick på estetisk linje i gymnasiet, höll på en del med graffiti och eftersom jag tyckte att "Sagan om ringen" och "Star wars" var jättehäftigt, så blev det som det blev. Det ska ju vara den här stilen, eller de här stilarna. En salig blandning av dödskallar, ben, 1500-tal och mystiska prylar. Jag får mina beställningar och har ofta fria händer. De som hör av sig har ju sett vad jag gjort, antingen det är skivbolagen eller artisterna själva.
 – Jag började lyssna på hårdrock tidigt. Det var Iron Maiden och en del Yes redan på sjuttiotalet. Jag spelade i ett band som hette Grotesque och jag målade omslaget till vår demo. Sedan fick jag erbjudande av en kompis, som var medlem i Tiamat, att göra deras första cd.
 Ja, så var det igång och jobben har rullat in. Numera spelar Kristian Wåhlin gitarr med Göteborgskompisarna i The Great Deciever och skriver låtar till bandet. Strax före jul var de ute på en tre veckor lång Europaturné.
 
 När han parkerar i målarstudion, med penseln i högsta hugg, lyssnar han helst på P1.
 – Det är lugnt och avkopplande, men Black Sabbath går också bra att skapa till.
 – Mina föräldrar flyttade ner till Viken för några år sedan och jag och min flickvän blev så förtjusta att vi skaffade en ateljé och flyttade hit vi också för lite mer än två år sedan. Vi bor inne i Höganäs och först hade vi gemensam verkstad på Byvägen längre upp i byn men i mars i år fick vi tag i den här lokalen.
 Flickvännen heter Maria Johansson och är guldsmed. I det röda hörnhuset samsas eleganta ringar och guldhjärtan med exempel på kreativ hårdrock – sirliga, gotiska, dystra och färgglada konvolut med spretiga namn som Amorphis, Bathory, Mercyful Fate, At the gates, Lake of tears, Dismember och Tiamat och titlar som "Massive killing capacity", "Wildhoney" och "Dead again". På ljusbordet ligger en samlings-cd, "Monsters of metal", med Iron Maiden och andra tungviktare. Allt är Kristians verk.
 Det är lite av skönheten och odjuret där i idyllen. Åtminstone när man ser en ångestskrikande figur växa fram på ritbordet och kontrastera mot alla vackra smycken som pryder glasmontrarna.
 
 Per Ohlsson
 per.ohlsson@hd.se
Tel 042-489 90 28