”Det är genrer som genererar varandra”

Kristian Wåhlin står med en fot i musiken och en i måleriet

bild
Kristian växlar mellan sin konst och musikskapande.
Foto: Elin Fexner

KONSTNÄR.

Redan i 17-årsåldern hamnade Kristian Wåhlin i skivomslagsvärlden då han ombads att måla Stockholmsgruppen Tiamats debutskiva. Kristian var redan då aktiv själv som musiker och låtskrivare i ett Göteborgsband. – Sedan har det bara rullat på, säger Kristian Wåhlin om sin verksamhet som konstnär och illustratör.
Kristian Wåhlin född 1971, är uppväxt i Göteborg och sedan fyra år bosatt i Höganäs med ateljé i Viken. Hans konstnärsintresse väcktes redan före skolåldern och han gick bildlinje och förberedande konstnärlig utbildning på Schillerska Gymnasiet.
Fantasi och detaljer är utmärkande för Kristians arbete. Motiven varierar men känslan är densamma, drömsk, melankolisk, ofta dramatisk och explosiv. Myt och filosofi varvas med existentiella motiv fyllda med kraftfull symbolik som liv och död.
Inspirationen flödar in från de mest skilda håll, registreras och memoreras. Konsthistoriskt är romantikens Caspar David Friedrich och 1400-talsmålarna Hieronymus Bosch och Albrecht Dürer några av Kristians favoritkonstnärer.

Bra att ha en ateljè
Under Höstlovsveckan i Höganäs undervisade han skoleleverna i akrylmålning på bibnlioteket.
– De var jätteduktiga och motiverade, säger han.
Själv har han haft sitt driv och motivation länge.
– Jag har ju målat så länge jag kan minnas.
För tillfället är han och hustrun föräldralediga. Dottern Julia har hunnit bli två månader och Kristian berättar hur tiden försvinner iväg när man blir småbarnsförälder.
– Jag försöker måla på nätterna nu, eftersom jag har ganska mycket som är inbokat, förklarar han. Han målar hemma när det går men det är svårt erkänner han.
– Det är bra att ha en ateljè att gå till och uppdrag som måste vara färdiga i tid, det underlättar med deadline, säger han.
Sitt första jobb fick han 1990 men det tog ett tag innan han kunde ha konsten som levebröd. Idag målar han mest i akryl och olja.
– Det är lättare och mer praktiskt med akryl, det torkar snabbt och man behöver inget lösningsmedel.
Kristian Wåhlin får titt som tätt stå för omslag till CD-skivor. Han sysslar själv med sång och musik i ett par olika bandkonstellationer.
– Det började att jag gjorde omslag och tröjtryck till egna bandet sedan såg någon bolagschef det och kontaktade mig, säger han.

Får en sinnebild av musiken
Kristian målar och plåtar sedan bilderna som skickas till ett fotolabb.
– Vissa av beställarna har bestämda idèer och det kan vara jobbigt om de lägger sig i för mycket. Oftast växer ju bilderna fram medan man är igång, säger han.
Inspirationen får han från alla håll och Kristian går hela tiden och försöker hitta idèer. Ibland är det gamla ideèr som kommer tillbaka i rätt ögonblick för att som han uttrycker det ”laddas” med rätt känsla.
Han går på gränsen mellan att designa och illustrera men det är alltid konsten som kommer först.
– Man vill ju alltid var experimentell. Skivbolagen är ganska konservativa och konflikten kan vara att bandet har en idè och bolaget en idè.
– Det blir bäst när det är något man själv tror på.
Det viktiga enligt Kristian är att han själv får en sinnebild av musiken. Oftast är det omslag till band som spelar melodiös hårdrock eller metal, säger han. Exempel på band är King Diamond, Mercyful Fate och Tiamat.

Vill bo nära havet
Tillsammans med barndomskompisar har han bandet The Great Decevier. Medlemmarna är utspridda över landet, men i somras spelade de in sin tredje skiva. Kristian är också sångare och gitarrist i gruppen Diabolique. Musik inspirerar överhuvudtaget måleriet mycket då han ofta lyssnar på musik när han målar och han jämför målandet med att skapa musik.
– Det är intressant och omväxlande att kunna göra både och. Det generar varandra, säger han.
Att måla kan vara ganska ensamt och isolerande. När bandet ger sig ut på spelningar är det ett välkommet avbrott.
– Man träffar mycket folk när man är ute och spelar.
Närmast har han medverkat i en utställning på Hard Rock Cafè när Iron Maiden var på Sverigebesök och i december väntar en utställning i Boden.
–Det roliga att ställa ut är att man får respons direkt. Folk har åsikter om det man gör. Faktiskt brukar min konst tilltala alla åldrar.
Han bor med sin familj i Höganäs och har arbetslokalen i Viken, där också föräldrarna bor. I samma lokal har frun guldsmide. Kristian älskar sitt jobb och hoppas kunna utvecklas vidare inom sitt måleri
– Vi trivs jättebra här i Kullabygden, nära havet. Är man uppväxt i Göteborg måste man bo vid vatten, säger han

Elin Fexner 2006-12-07