"Det finns ett extra djup i originalmålningarna"


På plats under metalfestivalen Nordic Rage fanns konstnären Kristian Wåhlin, som visade upp originalmålningarna till de skivomslag han gjort åt bland andra Dismember, Dissection och At The Gates.


Kristian Wåhlin tillsammans med flickvännen. FOTO: Erik Hjärtberg


Somliga i publiken gillade festivalens huvudakt Apostasy Devilution men NSDs recensent var inte imponerad.

Wåhlin har inga egentliga favoriter bland målningarna, men en som han tycker väldigt mycket om är At The Gates Slaughter Of The Soul, som ikonlikt visar Jesus Kristus tillsammans med olika vapendelar.

Det är en enorm skillnad att få se målningarna i fullformat jämfört med att se dem på små cd-omslag. Är det begränsande att måla för det formatet?

- Det finns ett extra djup som man bara ser i originalen. Ibland får jag en chock när jag ser hur små bilderna blir sedan. Det görs rätt mycket LP-skivor på vinyl fortfarande, och det är så klart roligare, men det påverkar inte hur jag tänker när jag målar innan.

Du är själv musiker och har spelat med bland andra Grotesque, Diabolique och Great Deceiver. Konkurrerar dina olika intressen och finns det några problem med det?

- Eftersom jag gör det mesta av musiken i de band jag spelar i, har jag lite mer att säga till om. Men jag får planera så att jag hinner göra det jag ska innan jag åker i väg och spelar.

- Nu i slutet av januari är det tänkt att vi ska göra en återföreningsgrej med mitt gamla band Grotesque, men det vete fan om jag kan göra det, eftersom jag har skitmycket att göra.

Wåhlin hinner tyvärr inte se några av banden på Nordic Rage. Då han reser tillsammans med flickvän och barn blir det inte så mycket festande.

- När Kristian ställde ut några tavlor på Hard Rock Cafe var det någon som spillde rom och cola i barnvagnen, berättar flickvännen Maria.

Av Erik Hjärtberg
Publicerad: 2006-12-04 00:00